Zalety folii typu flowpack i zastosowanie

Produkcja żywności oparta jest o kilka zróżnicowanych, równie ważnych etapów. Końcowym i najważniejszym dla trwałości wyprodukowanej żywności, jest zapakowanie żywności. Obecnie w tym celu używa się różnego rodzaju folii, które mogą przedłużyć termin przydatności do spożycia.

Co to jest folia flowpack?

trwałe folie flowpackChyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że produkcja żywności składa się z kilku ważnych etapów. Jednym z najważniejszych, jest etap końcowy, czyli zapakowanie wyprodukowanego produktu. Obecnie w tym celu wykorzystuje się różnego rodzaju folie, które doskonale chronią żywność przed utrata smaku czy aromatu, przedłużają termin przydatności do spożycia, a jednocześnie doskonale nadają się do pakowania na automatycznych maszynach do pakowania. Przykładem takich folii może mogą być trwałe folie flowpack. Nazwa tych folii pochodzi bezpośrednio od nazwy maszyny, którą wykorzystuje się do pakowania przy pomocy tego typu folii. Jak wygląda sam proces pakowania? Najpierw folia jest z jednej strony zgrzewana, tak że tworzy „kieszeń”, w którym umieszczany jest albo jeden produkt spożywczy, albo cała partia mniejszych produktów. Następnie folia jest zgrzewana również z drugiej strony, w ten sposób tworząc ściśle przylegające, trwałe opakowanie. Ostatnim etap do jego odcięcie od pozostałego arkuszu folii. Zapakowana w ten sposób żywność, dzięki wytworzonemu pod jej powierzchnią zjawisku próżni, jest doskonale zabezpieczona przed rozwojem na jej powierzchni bakterii, które są bezpośrednią przyczyną psucia się żywności. Właśnie z tego względu folie tą wykorzystuje się  do pakowania najbardziej wrażliwych produktów spożywczych, takich jak wędliny w których z zasady nie używa zbyt dużo konserwantów. Dodatkowo zaleta pakowania przy pomocy tego rodzaju folii to bardzo krótki czas pakowania. Przyśpiesza to znacząco czas produkcji całej partii żywności i umożliwia dotrzymanie wyznaczonych terminów. Dodatkowo folie typu flowpack są całkowicie obojętne dla pakowanej żywności, dzięki swojej wielowarstwowej budowie.

Najczęściej wykorzystywanym obecnie do pakowania żywności materiałem są różnego rodzaju folie. Pakowanie z ich użyciem jest bowiem bardzo szybkie, a dodatkowo takie opakowanie najlepiej zabezpiecza żywność przed zepsuciem. Dodatkowo, folie są całkowicie obojętne dla przechowywanej w ich żywności.