Wybór białka roślinnego

 

Nasza dieta powinna być bogata we wszystkie, niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały, aby zachować zdrowie fizyczne i psychiczne. Każdego dnia trzeba przyjmować odpowiednią ilość białek, węglowodanów tłuszczów i witamin.

Po co spożywać białka roślinne?

białko roślinne sklepyNasz organizm jest w dwudziestu procentach zbudowane z białek, które trzeba systematycznie każdego dnia dostarczać, gdyż część z nich jest na bieżąco wykorzystywana w przeróżnych procesach życiowych. Białka przede wszystkim służą do odbudowy tkanek, są podstawowym składnikiem krwi, mleka matki, hormonów i enzymów, wchodzących w skład ciał odpornościowych. Są one także nośnikiem niektórych witamin i składników mineralnych, ale także biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Jak wdać ich rola jest naprawdę bardzo szeroka i są nam niezbędne do życia. Możemy je przyjmować w wersji zwierzęcej lub roślinnej. Jeżeli interesuje nas białko roślinne sklepy ze zdrową i ekologiczną żywnością z pewnością będą ich najlepszym źródłem. W sprzedaży najczęściej znajdziemy białko konopne, z grochu, fasoli, ciecierzycy czy kukurydzy. Przeważnie są dostępne w formie łatwego w stosowaniu proszku, który może mieć szerokie zastosowanie w kuchni. Można go dodać do ulubionego smoothie. ciasta, naleśników czy rozpuścić w szklance wody. Taka forma białka jest bardzo dobrze przyswajana przez organizm i najczęściej sięgają po nią osoby aktywnie uprawiające sport, zawodowi sportowcy, wegetarianie i weganie oraz osoby będące na dietach odchudzających.

Białko roślinne w proszku można spożywać na przemian z naturalnymi warzywami, z których ono pochodzi, aby urozmaicić dietę. Na rynku są one dostępne w praktycznych torebkach z zamknięciem strunowym o pojemności od jednego do nawet pięciu kilogramów.