Sprawne urządzenia chłodnicze

Produkty spożywcze wymagają specjalnych warunków przechowywania, szczególnie jeżeli mówimy o świeżych artykułach lub wymagających utrzymywania niskiej temperatury. Często nawet temperatura pokojowa powoduje szybkie psucie się żywności.

Wykorzystywanie urządzeń chłodniczych

urządzenia chłodniczePewne produkty można bez obaw trzymać w kuchni na stole czy w szafce, ponieważ mają taką konsystencję lub są na przykład w formie konserw, więc nic im nie grozi. Jeżeli jednak są to delikatne owoce takie jak truskawki, maliny czy arbuz, to należy je przechowywać w chłodnym miejscu. W domu do tego celu służy lodówka, w której znajduje się chłodnia i zamrażalka. Jednak w sklepach i firmach produkcyjnych, muszą to być profesjonalne urządzenia chłodnicze, które mają dużą powierzchnię wewnętrzną. Z takich urządzeń najczęściej korzystają sklepy spożywcze, mięsne, rybne czy przeróżne firmy gastronomiczne. Niektóre sprzęty chłodnicze służą do przechowywania produktów przeznaczonych na sprzedaż, gdzie klient sam je wyciąga. Są to wtedy najczęściej specjalne lodówki, w których poukładane są towary godnie z rodzajem. W takich chłodniach najczęściej znajdziemy napoje w butelkach i puszkach, świeże soki, napoje alkoholowe czy na przykład przekąski wymagające przechowywania w niskich temperaturach. Bywają też urządzenia, przeznaczone do eksponowania towaru, które mają rozmiar wielkich witryn. Najczęściej znajdziemy je w sklepach mięsnych, ponieważ ten rodzaj asortymentu wymaga bezwzględnego przetrzymywania go w określonych warunkach.

Zaletą takich chłodni jest możliwość dowolnego regulowania temperatury panującej wewnątrz urządzenia. Mogą być w wersji pionowej lub poziomej. Pionowe najczęściej pełnią funkcje lodówek, z których się wyciąga towar w chwili zakupu, a poziome są wykorzystywane do ekspozycji np. mięsa.