Sery pochodzące z Francji

Francja słynie z produkcji serów. Odmian serów w tym kraju wyróżnić można 400. Francuzi słyną z wytwarzania serów. Każdy ser wywodzi się z innego regionu i jest dla niego charakterystyczny. Sery regionalne i ich receptura owiana jest tajemnicą. Duża ilość serów może przysparzać kłopotu turyście, który nie będzie wiedział na co się zdecydować.

Jakie są najlepsze sery z Francji?

sery francuskieWśród najbardziej popularnych serów możemy wyróżnić między innymi emental. Jest to ser twardy z dużymi dziurami i o delikatnym słodkim smaku. Jest jednym z najstarszych gatunków serów. A jego produkcja najprawdopodobniej zaczęła się w XIII wieku. Kolejnym bardzo popularnym serem jest camembert. Ser ten produkowany jest już na całym świecie, jednak wywodzi się z Francji. Nazwa sera to miejscowość z której pochodził rolnik, który opracował recepturę tego wyśmienitego sera. Camembert wykonywany jest z mleka krowiego lub koziego. Ma nalot pleśni w kolorze białym i charakteryzuje się silnym smakiem oraz aromatem. Dodawany do przystawek, sałatek czy zapiekanek. Gdy o otwarciu ser nie wydziela zapachu oznacza to, że nie mamy styczności z oryginalnym wyrobem. Wymieniając sery francuskie nie należy zapomnieć również o brie. Ser ten w smaku przypomina camembert jednak różni się od niego przede wszystkim wielkością. Są to sery duże, i nie kupujemy ich w całości, a jedynie w kawałkach. Jest również pokryty pleśnią, lecz w mniejszym stopniu. Ma zatem mniej wyraźny smak. Brie to jeden z najbardziej rozpowszechnionych serów o miękkiej strukturze i kremowej konsystencji.

Jeśli będziemy kiedyś odwiedzać Francję warto wstąpić do specjalnych sklepów z serami. Zakupione tam produkty z pewnością będą miały oryginalną recepturę. Jeśli nie uda się nam zakupić sera w sklepie, z pewnością możemy go skosztować w każdej dobrej restauracji. Bowiem każda restauracja ma osobne menu z serami.