Pyszne pasty orzechowe

Kanapki to najpopularniejsze dania, które spożywamy na śniadanie, przekąskę, czy też na kolację. W najbardziej podstawowej i zjadliwej wersji jest to samo posmarowane pieczywo. Oczywiście smarować je można wieloma rzeczami, chociażby masłem, ale każdy ma w tym zakresie inne preferencje smakowe.

Pasty z orzechów laskowych na kanapki

pasta z orzecha laskowegoJakkolwiek masło jest oczywiście smaczne, tak co do jego właściwości zdrowotnych jest bardzo wiele kontrowersji. Jest to tłuszcz zwierzęcy, który raczej niekorzystnie wpłynie na nasze zdrowie zwłaszcza w nadmiarze. Zamiast masła lepiej jest kanapki smarować innymi zamiennikami. O wiele zdrowsza jest margaryna z oleju roślinnego, jednak jeśli zależy nam na naprawdę pozytywnych właściwościach naszego smarowidła to lepiej skupić się na pastach orzechowych. Bardzo smaczna jest pasta z orzecha laskowego smarowana bezpośrednio na pieczywo. Ta pasta ma dużo cennych elementów, które także zawarte są w orzechach laskowych. Oczywiście trzeba tutaj jednak pamiętać, że orzechy są bardzo kaloryczne, dlatego zaleca się spożywanie pasty z umiarem. Jeśli jednak od czasu do czasu posmarujemy chleb pasta orzechową to na pewno będzie to korzystnie wpływało na naszą dietę. Warto wybierać tutaj produkty niesłodzone, które nie będą zawierały szkodliwego dla nas cukru. Sam smak orzechów jest równie dobry i nie trzeba go dodatkowo udoskonalać, zwłaszcza jeśli będzie to dla nas szkodliwe.

Masła orzechowe są szczególnie popularne na zachodzie za oceanem, gdzie dominują w codziennym śniadaniu. U nas dalej rządzi masło i margaryna jednak pozytywne trendy w kierunku past wykonanych z orzechów rosną. Być może w przyszłości będzie to równie popularny składnik naszego śniadania, którego bardzo chętnie będziemy kosztować, z korzyścią dla naszego zdrowia.