Lista sprawdzonych produktów bezglutenowych

Polacy w większości charakteryzują się silnym przywiązaniem do swoich przyzwyczajeń, szczególnie tych dotyczących codziennego jedzenia. Badania jasno pokazują, że trudno nam sobie wyobrazić dzień bez chleba czy bułek, dlatego dla wielu osób informacja o chorobie skutkującej koniecznością przejścia na rygorystyczną dietę bezglutenową jest absolutnie szokująca i sprawia, że czują się mocno zaniepokojeni tym, czy będą mieli co jeść.

Bezpieczne produkty bez glutenu

sprawdzone produkty bezglutenoweNa szczęście minęły już czasy, kiedy celiakia i inne choroby wymuszające na nas całkowite odejście od stosowania produktów zawierających gluten sprawiały prawdziwe problemy z dostępem do bezpiecznych produktów nie zawierających glutenu. Trzeba bowiem pamiętać, że w celiakii nie można jeść żadnych produktów, które zawierają choćby śladowe ilości glutenu i trzeba stawiać tylko na sprawdzone produkty bezglutenowe, najlepiej opatrzone specjalnym znakiem przekreślonego kłosa. Obecnie istnieją organizacje, które dają o interesy chorych i dążą do rygorystycznego utrzymywania ustalonych norm, w zamian oferując możliwość umieszczenia na swoich produktach specjalnego znaku, który informuje potencjalnych nabywców i zapewnia ich, że dany produkt spełnia te wymogi i normy i jest dla nich naprawdę bezpieczny. Dzięki temu wiadomo, który makaron, mąka czy słodycze są bezpieczne dla osób chorych i ich zjedzenie nie będzie wiązało się z żadnymi konsekwencjami. Nie zawsze bowiem sama informacja na opakowaniu o braku w składzie glutenu daje gwarancję, że w produkcie nie znalazły się choćby śladowe jego ilości, chociażby wskutek wykorzystywania w procesie produkcji tych samych maszyn do wytwarzania produktów glutenowych, przez co te śladowe ilości mogą przeniknąć do produktów teoretycznie wolnych od glutenu, co w przypadku osób z silnymi objawami może skończyć się ich nasileniem i problemami zdrowotnymi.

Dostępność pewnych produktów nie zawierających glutenu z roku na rok rośnie, a producenci dostrzegli potencjał w grupie osób na diecie bezglutenowej, która stale rośnie i oczekuje produktów wysokiej jakości. Czasami naprawdę niewiele trzeba, żeby wyeliminować z procesu produkcji zagrożenie przedostania się do produktu glutenu, dzięki czemu można uzyskać certyfikat i dać pewność konsumentom, że dany produkt jest dla nich w pełni bezpieczny.