Jak nawozić truskawki, żeby były czerwone?

Od kilku lat zajmowałam się uprawą truskawek. Niestety nie szła ona tak dobrze, jak jeszcze kilka lat temu. Chociaż co sezon miałam dużo słodkich owoców, nie były one zbyt atrakcyjne z wyglądu. Były blade i miałby gdzieniegdzie żółte przebarwienia. Ludzie myśleli, że truskawki są stare albo nadgnite i nie chcieli ich kupować. Musiałam znaleźć jakieś dobre rozwiązanie tej sytuacji. Od mojej sąsiadki, która również zajmowała się uprawą truskawek, dowiedziałam się co mogłabym zrobić.

Zaczęłam nawozić moją plantację truskawek

czerwone truskawki - nawożenieDowiedziałam się od niej, że za intensywnie czerwony kolor truskawek odpowiadają pewne składniki mineralne, a dokładnie fosfor, potas i żelazo. Aby truskawki miały taki kolor należy nawozić je tymi substancjami mineralnymi w odpowiednich ilościach i nie zapominać również o wapnie, które decyduje o tym, że truskawka jest czerwona nie tylko z zewnątrz, ale także po przekrojeniu. Gleba w naszej okolicy jest dosyć wyjawiona i często posiada zaburzoną równowagę kwasowo – zasadową, dlatego odpowiednia suplementacja truskawek jest konieczna. Sąsiadka dała mi kilkunastu stronicową broszurkę, która zatytułowana była czerwone truskawki – nawożenie. Powiedziała mi ona, że sama od wielu lat stosuje się do zaleceń tej broszurki i jest bardzo zadowolona z efektów. Faktycznie, wystarczył rzut okiem na jej sadzonki i od razu można było zauważyć, że są one intensywnie czerwone i duże. Już od następnego sezonu zaczęłam odpowiednio nawozić truskawki, tak aby były czerwone i muszę przyznać, że mnie efekty również zadowalały. Nawożenie truskawek zaczęło się już tak naprawdę wczesną wiosną, kiedy to przygotowałam grunt pod sadzonki. Sprawdziłam PH gleby i na tej postawie stosowałam nawożenie naturalnymi nawozami bogatymi w naturalne hormony wzrostu i składniki mineralne, które odpowiadają za czerwoną barwę tych owoców.

Efekty zauważyłam jeszcze na długo przed zbiorami. Truskawki już wczesną wiosną mieniły się czerwienią i bardzo szybko dojrzały. Jestem bardzo zadowolona z tego, że osiągnęłam taki efekt dzięki stosowaniu w pełni naturalnych i organicznych nawozów, które są bezpieczne dla człowieka i nie zmieniają smaku tych owoców. Ale najważniejsze jest dla mnie to, że tego typu nawozy są tanie i wydajne. Dzięki temu nie obciążyło to za bardzo mojego budżetu.