Idealna witryna chłodnicza

W dzisiejszych czasach jesteśmy w stanie bezpiecznie sprzedawać żywność, która ma jeden dzień daty ważności, ponieważ jest ona transportowana i przechowywana w odpowiednich warunkach. Przeważnie jest to związane z niską temperaturą.

Jak można wykorzystać witrynę chłodniczą?

witryna chłodniczaMięso i wędliny są produktem, który bezwzględnie musi przez cały czas od zakończonej produkcji przebywać w warunkach chłodniczych. Dzięki temu żywność jest świeża i zdatna do spożycia nawet przez kilkanaście dni. Jednak poza nimi, jest szereg wyrobów, które także wymagają takich warunków, dlatego też często wyposażeniem sklepów spożywczych, mięsnych i rybnych jest witryna chłodnicza. Znajdzie ona zastosowanie także w cukierni, ponieważ niektóre cista i desery nie mogą stać w cieple. Przede wszystkim witryny chłodnicze mogą mieć postać pionowych lodówek lub poziomych lad. W obu przypadkach mają one wewnątrz liczne półki, które ułatwiają eksponowanie towaru. Witryny są zawsze przeszklone od strony klienta, aby mógł on dokładnie się przyjrzeć oferowanemu asortymentowi. Niektóre modele mają drzwi otwierane od zewnątrz, aby klient mógł samodzielnie wyciągać z nich towar albo od strony sprzedawcy. Dzięki wbudowanemu agregatowi chłodniczemu, wewnątrz witryny panuje stała niska temperatura, którą można dowolnie ustawiać. Ponieważ świeża żywność wymaga szczególnej dbałości o czystość i warunki w jakiej jest przechowywana, to wnętrze witryn jest przeważnie wykonane ze stali nierdzewnej, która jest całkowicie bezpieczna w kontakcie  z żywnością.

Producenci witryn chłodniczych oferują ich różne modele, które mogą mieć dowolną wielkość, ilość półek, a nawet kształt. Większość sprzedawców je kupuje, ale można także wydzierżawić lub kupić używany model, który będzie znacznie tańszy.