Dodatek do diety czyli chlorella plus cynk

Coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę na to, czym się żywi. Istnieje nawet grupa produktów spożywczych, które określane są mianem „superfoods”. Są to produkty żywnościowe, które dostarczają organizmowi wiele cennych składników. Do takiej superżywności z pewnością zaliczyć można chlorellę. Często można ją spotkać w postaci sproszkowanej na sklepowych półkach. Dlaczego warto sięgnąć po ten produkt?

Właściwości chlorelli w proszku i cynku

chlorella w proszku z cynkiemSama chlorella to nic innego jak alga morska, która oprócz tego, że zawiera bardzo dużo chlorofilu (zielonego barwnika roślinnego), to jeszcze jest bogata w witaminy i aminokwasy. Sproszkowaną chlorellę wykorzystuje się m.in. do przygotowywania koktajli, shake’ów witaminowych, ale również jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów czy zup. Na uwagę zasługuje też fakt, że chlorellę można spożywać w tabletkach. W preparatach sproszkowanych czy tabletkowych jako dodatek do chlorelli często występuje cynk, który pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Oczywiście przyjmując chlorellę, nie należy zapominać o zbilansowanej diecie i zdrowym odżywianiu. Taka chlorella w proszku z cynkiem dostępna jest do kupienia w sklepach internetowych oraz w sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością. Nieraz pojawia się również w drogeriach, supermarketach itd. Zawsze jednak należy dokładnie przeczytać to, co napisane jest na opakowaniu, aby dowiedzieć się, jaka dokładnie zawartość chlorelli znajduje się w produkcie. W chlorelli można znaleźć całe mnóstwo witamin, które sprawią, że nasz organizm będzie funkcjonował o wiele lepiej. Warto przyjmować chlorellę zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych, kiedy jesteśmy narażeni na wirusy przeziębienia i grypy. Chlorella zawiera wiele witamin z grupy B, a oprócz tego takie witaminy jak A, C, E.

Aby wszystkie witaminy mogły odpowiednio zadziałać na organizm, nie powinny być poddawane wysokiej temperaturze, dlatego jeśli dodajemy chlorellę do zupy, to najlepiej dodać ją po gotowaniu i ostudzeniu posiłku. Chlorella jest również bogatym źródłem kwasów Omega-3, które podnoszą odporność. Można w niej znaleźć również całkiem sporo pierwiastków takich jak żelazo, magnez, potas, wapń, a nawet jod, selen i fosfor. To wszystko sprawia, że chlorella posiada doskonałe właściwości detoksykujące organizm.